interview with a professor

Συνέντευξη με τον Professor Ball

Μια εμπνευσμένη και ενημερωτική συζήτηση για το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον Pro-Vice-Chancellor (Έρευνα, Καινοτομία & Ανταλλαγή Γνώσης) Καθηγητή Διαγνωστικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Huddersfield, Andrew D. Ball.

"Υπάρχει πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει ακόμη σχετικά με τον τρόπο παραγωγής ενέργειας, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επικεντρωθούμε στο πώς αποθηκεύετε ενέργεια και πώς μεταφέρετε ενέργεια"
Παρά την πρόσφατη εστίασή της στην κατασκευή, η TESUP προσπαθεί πάντα να συμβαδίζει με την εποχή και να χρησιμοποιεί τις καλύτερες επιστημονικές εξελίξεις για να βελτιώσει περαιτέρω τα προϊόντα της. Μία από τις μεθόδους μιας τέτοιας επιστημονικής προσέγγισης είναι η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο του Huddersfield που αναπτύσσει μια νέα δική της τεχνολογία βασισμένη στο υλικό του TESUP.

Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί μηχανές TESUP για περισσότερα από 4 χρόνια και τώρα και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται για μακροχρόνια συνεργασία και για την ανάπτυξη των καλύτερων τρόπων βελτίωσης των προϊόντων.

Υπάρχουν 3-4 πιθανά πράγματα στα οποία η TESUP μπορεί να ενδιαφέρεται να συνεργαστεί.

Σύστημα παρακολούθησης νέφους που παίρνει δεδομένα από μια εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και τα ανεβάζει στο σύννεφο, κάνοντας κάποια επεξεργασία, κάποια ερμηνεία, κάποια οπτικοποίηση.

Ανάπτυξη του δικού μας αρκετά εξελιγμένου ελεγκτή ανεμογεννήτριας με ενσωματωμένα 6 επίπεδα ασφάλειας και προστασίας συστήματος, που τον καθιστά πολύ στιβαρό και αξιόπιστο

Και τέλος μια πλήρως λειτουργική ανεμογεννήτρια από προσομοιωτή που είναι ένα κουτί που περιέχει έναν κινητήρα που κινεί μια ανεμογεννήτρια. Δεν χρειάζεστε άνεμο, αλλά μπορείτε πραγματικά να προσομοιώσετε τη λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας 5 kw είτε στο εργαστήριο είτε σε ένα δοκιμαστήριο ή μπορείτε ακόμη και να έχετε πρόσβαση στο σπίτι από απόσταση.

Θα συζητηθεί περαιτέρω συνεργασία με το πανεπιστήμιο με την τοποθέτηση σύμβασης με προδιαγραφή τουλάχιστον 12 μηνών. Πιθανότατα θα λειτουργήσει στο σύστημα παρακολούθησης cloud, αλλά θα το ανακοινώσουμε αργότερα.

Εκτός από τη συζήτηση για τη μελλοντική συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ο καθηγητής Ball συμφώνησε με χαρά να συζητήσει μαζί μας τις απόψεις του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μιλήσει για τις κατευθύνσεις των εργασιών του ινστιτούτου τώρα.

«Εδώ στο πανεπιστήμιο έχουμε ανθρώπους που εργάζονται σε τα πάντα, από κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με καύσιμο υδρογόνου που παράγεται μέσω ηλιακών συστοιχιών και πώς να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση ηλιακών συστοιχιών σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες μέχρι την παραγωγή ενέργειας νερού χρησιμοποιώντας την κίνηση των κυμάτων στη θάλασσα , έτσι έχουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα ερευνών που πραγματοποιείται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα είναι η δουλειά που έχουμε σε εξέλιξη με τις μικροανεμογεννήτριες, επομένως μιλάμε για μικρές μηχανές ισχύος 5 kW που χρησιμοποιούνται κατά την άποψή μου πιο αποτελεσματικά σε αυτόνομες απομακρυσμένες τοποθεσίες που μπορούν και όπου μπορούν να συμπληρώσουν ισχύς εξόδου από φωτοβολταϊκές συστοιχίες.

Δεν βλέπω ότι οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι είτε ανεμογεννήτριες είτε φωτοβολταϊκές. Νομίζω ότι χρειάζονται δύο μαζί για να επιτευχθεί μια εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταρίας κατάλληλου μεγέθους. Μπορείτε σε περιπτώσεις όπου μπορείτε να κάνετε εξαγωγή στο δίκτυο, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ηλιοφάνεια και αιολικό πάρκο."

Ο καθηγητής Ball μοιράστηκε επίσης μαζί μας την εμπειρία του από τη χρήση ανεμογεννητριών εδώ στο Πανεπιστήμιο. Όμως όπως ανέφερε τα τοποθετούσε μια επαγγελματική εταιρεία εγκατάστασης.

«Δεν είναι εύκολο για κάποιον να αγοράσει μια ανεμογεννήτρια για να πάρει μερικές μπαταρίες για να βρει τον φορτιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο χιλιάδων απομακρυσμένων εγκαταστάσεων σε όλο το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας και δεν έχει αξιόπιστη παροχή ρεύματος από το ηλεκτρικό δίκτυο ούτε έχουν πρόσβαση σε ειδικούς. Πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ένα μεγάλο κουτί μέσω του στύλου που περιέχει την ανεμογεννήτρια, τον ελεγκτή φόρτισης, τον μετατροπέα, πράγματι δεν χρειάζεται να είναι πολύ. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί, αλλά δίνουμε στον εαυτό μας μια πρόκληση. Μπορούμε να βγάλουμε εξαρτήματα από το ράφι και μπορούμε να τα κάνουμε να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολλές ειδικές γνώσεις; Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η απάντηση είναι Όχι, με συγκεκριμένους τρόπους. Πιθανώς το μεγαλύτερο μάθημα που μάθαμε είναι εάν δεν συνδέσετε το μικροδίκτυό σας με το κύριο τροφοδοτικό, εάν τα κρατήσετε ξεχωριστά, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ απλά. Εάν προσπαθήσετε να συνδέσετε την παραγωγή ενέργειας στο απομακρυσμένο αγρόκτημά σας με την τοπική παροχή ρεύματος που έρχεται μέσω των εναέριων καλωδίων από την εταιρεία παραγωγής, η σύνδεση αυτών των δύο μεταξύ τους μπορεί να είναι προβληματική».

Για μια απομακρυσμένη αγροικία χωρίς μεγάλη ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο σύστημα μικροδικτύων.

Η επιλογή των μπαταριών είναι κρίσιμη, η θέση των ανεμογεννητριών σας είναι κρίσιμη και ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καταλάβετε την ανεμογεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο είναι κρίσιμος, αλλά αρκεί να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες σε αυτούς τους τρεις τομείς τότε θα πρέπει να μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αξιόπιστο και υψηλής απόδοσης σύστημα αρκετά απλό.

«Έχουμε μια ομάδα 3 ή 4 ατόμων που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών κατακόρυφου άξονα όχι κλίμακας 5 kW αλλά 25 έως 100 kW, τόσο μεγάλη. Νομίζω ότι έχουν χρήση ειδικά αν εσύ